תכנון חשמל לבית בשיפוץ דורש דיוק ותשומת לב, כי הוא מצריך התייחסות לפרמטרים רבים ולכן הרבה אנשים עושים טעויות בתכנון החשמל בביתם. בפוסט שלפניכם 3 הטעויות העיקריות בתכנון חשמל וצ'קליסט מפורט שיעזור לכם להימנע מהן.
טעות ראשונה: מעט מדי שקעים
הרבה אנשים בקבוצות עיצוב מספרים על תכנון חסר של שקעים במקומות שהם זקוקים להם. זאת טעות מבאסת במיוחד, כי הוספת שקעים דורשת חציבה בקירות, תיקון הקירות וצביעה חוזרת כך שזאת טעות שכדאי מאד להימנע ממנה. הדבר יכול להגביל את ההתנהלות שלנו בבית ולגרום להוצאה והחזרה של מוצרים כדי להשתמש באותו השקע.
טעות שניה: יותר מדי שקעים
טעות נוספת של אנשים היא לעשות הכנות מיותרות שנובעות מקושי בהחלטה היכן ימוקמו הרהיטים או הבנה של הצרכים שלהם ולכן מחליטים לעשות מעבר "שיהיה". זה יוצר שתי בעיות. אחת, היא עלויות גבוהות היות וכל נקודה עולה מאות שקלים ולכן הוספת כמות גדולה של שקעים מיותרים יכולה להוסיף אלפי ש"ח לעלויות השיפוץ. השניה היא ששקעים מכערים את הקירות ועלולים להיות ממוקמים במקומות שאפילו יפריעו. למשל, הכנות לטלוויזיה במספר קירות באותו חלל, קופסת אופיס (קופסה שמרכזת שקעים וחיבורים נוספים) במספר מקומות יוצרים מראה פחות יפה והרבה פעמים זה יכל להפתר בתכנון נכון מראש. דוגמה נוספת שקעים במקומות שימוקם ארון שאז השקע מאחור או בצד הארון אם לא עושים נישה פתוחה שם יפריע להתקנה ויתכן ויצטרכו לבטלו. מקום למראה וכו'.
טעות שלישית: שקעים לא ממוקמים נכון
הטעות הזאת נובעת מכך שאנשים לא מתכננים מראש את הריהוט והתאורה בבית ולכן, יתכן שתיכננו שקע ליד המיטה אך בסוף רצו לרכוש מיטה בגודל אחר או מיקמו נקודה לתאורת קיר במקום שהעדיפו תאורה תלויה בתקרה. לכן חשוב להקפיד על תכנון מקדים של גדלי הריהוט ומיקומם ולהבין את הסגנון העיצובי של הבית ואף להסתובב בחנויות תאורה על מנת להתאים את מיקום הנקודות בצורה נכונה.
אז הנה צ'ק ליסט שיעזור לכם לא לשכוח שקעים חשובים:
- שקעים שיש לכם היום בבית הנוכחי- אם אתם משתמשים בהם, תתכננו שיהיו כאלו גם בבית החדש/ לאחר השיפוץ.
- שקעים שחסרים לכם היום- שימו לב ביומיום מה חסר לכם, אם אתם מחברים לשקע רחוק או משתמשים במפצל תדעו שאלו מקומות שצריכים לייצר עוד שקעים.
- עבודה מהבית- תכננו שקעים במקומות שנוח לכם לעבוד בהם למשל, על יד פינת האוכל, בחדר שינה, בנוסף לעמדת עבודה קבועה.
- הטענת הנייד- תכננו שקעים במקומות שתרצו להטעין למשל, אם תרצו להשאיר במקום מסוים מחוץ לחדר ולהטעין שם את כל הניידים אז שיהיו מספיק שקעים. בנוסף, במקומות שאתם מרבים בשימוש למשל באי במטבח, ליד כורסה וכו'.
- עמדות למידה/עבודה- תחשבו איפה ימוקמו ולפי זה תכננו שקעים- אפשר למקם קופסת אופיס 6 או 8. בנוסף, תתאימו ללפטופ או לנייח- למשל ללפטופ כדאי שקעים מעל השולחן (רק לא אם זה שולחן עמידה) ולנייח מתחת.
- שקע לדייסון- בארון או מקום ייעודי לתלייה.
- שקע לשימוש לרדיאטור בחדרי ילדים בחורף- שיהיה במיקום נוח ליד המיטות.
- לעבור על כל מוצרי החשמל שלכם ולוודא שיש להם שקעים.
- לחשוב על שינויים עתידיים במיקומי הריהוט בחדרים כמו שינוי גודל מיטה לילדים וכו'.
- תכננו את מיקום הריהוט בחדרים מראש והתאימו את גובה ומיקום השקעים בהתאם.
- רהיטים שמשלבים בתוכם נקודות חשמל- תכננו אותם מראש והבינו בדיוק מה הגובה של כל רהיט ואיפה צריכים להיות השקעים כולל מזנון הטלוויזיה, ארון לראוטר.
- שקעי USB להטענה של ניידים או מכשירים רלוונטים.
- שקעים למזגנים ולמקם נכון בגובה ומיקום לפי מידת המזגן או מפרט הכנות למערכות נוספות כמו בית חכם.
- חימום תת רצפתי- יש להתאים למפרט המוצר.
- שקעים במטבח- שקעי שירות לכל מכשירי החשמל שלכם שמצויים באופן קבוע על השיש ושקעים נוספים למוצרים בשימוש מדי פעם במיקום הנוח לעבודה איתם, שקע תלת פאזי לאינדוקציה, שקע למקרר (אם זה מקרר אינטגרלי לוודא מיקום במפרט), תנור (תלוי איפה ממוקם במטבח- בבילט אין למשל ממקמים את השקע מאחורי המיקרו), מיקרו, מדיח, מצת לגז, קולט אדים, הכנות מספקות מתחת לארון כיור לכל הצרכים שלכם כגון מדיח, טוחן אשפה, סנן מים וכו'- חלק מהשקעים יהיו בחיבור ישיר ללוח החשמל וחלק מוגני מים.
- שקע למכונת כביסה ולמייבש במיקום נוח לניתוק מהחשמל בעת הצורך.
- הכנות לתקשורת ולמערכת קולנוע ביתית, או ריכוז רמקולים וחיבור רמקולים- הכל לפי מפרט המוצר.
- שקעים מוגני מים בחדר רחצה- להטענת מברשת חשמלית שקע ייעודי ועוד אחד לפחות למייבש שיער/ מכונת גילוח.
- שקעים ולחצנים לתריס חשמלי ולוילון חשמלי.
- הכנות למערכות אזעקה ומצלמות אבטחה.
- אם יש לכם בית פרטי, הכנה לעמדת הטענת רכב חשמלי (גם אם אין לכם רכב כזה היום, זה העתיד לכן רצוי לעשות הכנה).
- שקעים מוגני מים במרפסת למנגל, מזגן נייד וכו'.
אם המידע עזר לכם, אשמח שתכתבו לי בתגובות ותשתפו את הפוסט.
רוצים ללמוד גם על טעויות בתכנון תאורה? כנסו לסרטון כאן